Maltīte no armijas sausās pārtikas pakas

Džoanna Eglīte

Foto — Normunds Mežiņš.

Garšīgs ēdiens, kad aizvadītas garas un grūtas darba stundas, līdzinās brīnišķīgai balvai, kuru gribas izbaudīt. Maltīte karavīram nereti ir gaidīts iepriecinājums. Lauka apstākļos vai uzdevumā, esot jūrā, uz sauszemes vai gaisā, ir svarīgi, ko tu ēd, jo ēdiens dod ne tikai jaunus spēkus, bet arī izraisa vai tieši otrādi — mazina psiholoģisko labsajūtu. Ne velti visu valstu armijās sauso pārtikas paku saturam pievērš īpašu uzmanību, pastāvīgi to pilnveidojot. Par Latvijas armijas sausās uzturdevas paku saturu rūpējas NBS Apvienotā štāba Nodrošinājuma departamenta Personālsastāva apgādes plānošanas daļas darbinieki.

Sausās pārtikas pakas Latvijas armijā parādījās pirms desmit gadiem — 2006. gada NATO samita laikā. Toreiz pakas tika iepirktas no lietuviešiem. Pirms tam tās tapa armijas virtuvēs, liekot plastmasas maisiņos maizi, speķi un citus labumus. Tikai kopš 2008. gada sausās uzturdevas iegāde ir regulārs iepirkums, kam tiek piešķirti naudas līdzekļi. Kopš tā laika armijas pārtikas paku saturs un izskats sāka atgādināt pie citu valstu kolēģiem iepazīto un baudīto. Astoņu gadu laikā mūsu sausās pārtikas pakas pakāpeniski tika mainītas un pilnveidotas, un pašreiz tās ir līdzvērtīgas citu valstu produkcijai.

Armijas partika
Pašreiz pieejamās karavīra sausās pārtikas pakas saturs.

Kā top paku saturs?
«Mūsu departamenta cilvēki regulāri sazinās ar komandieriem, lai noskaidrotu viedokļus un ieteikumus par ēdienu un tā lietošanas ērtumu, tomēr mēs cenšamies arī nepastarpināti uzklausīt karavīru viedokli, gan personīgi runājot, gan lasot viņu komentārus internetā, piemēram, pie tematiskajiem rakstiem,» saka kapteine Ingrīda Eidiņa-Mežsēta, NBS AŠ Nodrošinājuma departamenta PersonālsastāvaIngrida Eidina apgādes un speciālā atbalsta pārvaldes Personālsastāva apgādes plānošanas daļas vecākā virsniece. «Daudzu karavīru ieteikumi ir ļoti konstruktīvi un noderīgi, piemēram, plastmasas galda piederumi siltumā lokās, pat kūst, lauka apstākļos lieti noder košļājamā gumija
, kas uz laiku var aizstāt zobu tīrīšanu.» Tomēr gan Ingrīda Eidiņa-Mežsēta, gan viņas kolēģi saskaras arī ar noliedzošu attieksmi pret jebko, kas ir mūsu pašu ražots un tapis Latvijā. «Ir gadījies dzirdēt, ka labas ir tikai citu valstu pārtikas pakas, bet mūsējās — negaršīgas,» ar sarūgtinājumu saka Ingrīda Eidiņa-Mežsēta. Daudziem karavīriem sausās pārtikas pakas ideālais variants ir amerikāņu ražojums.

Tomēr paši amerikāņi to par ideālu neuzskata, turpina to izvērtēt un pilnveidot. Šī gada sākumā Amerikas Savienoto Valstu armijas sausās pārtikas paku ražotāji aizsāka pētījumu, aicinot brīvprātīgos 21 dienu lietot uzturā tikai šo pārtiku. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kā kara apstākļos šāda ēdiena lietošana ietekmē cilvēka veselību ilgtermiņā. Pētījuma dati vēl nav pieejami.

«Nenoliedzami iepakojums un funkcionalitāte amerikāņiem ir perfekta, bet amerikāņu pārtikā ir ļoti daudz konservantu. Dzīvnieki, kuru gaļa izmantota konservos, baroti ar vielām, kuras Eiropas Savienībā, tātad arī Latvijā, ir aizliegtas. ASV tradicionāli lopus baro, piemēram, pievienojot antibiotikas, kas atstāj ietekmi uz cilvēka veselību. Zinu, ka dabiskums un latviska izcelsme pārtikas apritē Latvijā ieguvuši modes statusu, un tas var šķist kaitinoši, bet mūsu pārtikas paku saturs patiesi var lepoties ar dabisku izcelsmi un minimālu konservantu daudzumu. Turklāt to palīdzējuši izstrādāt zinātnieki, kas kā ļoti būtisku faktoru iz­- virzījuši karavīra veselību,» uzsver Ingrīda Eidiņa-Mežsēta.

Pēc trīs gadiem Latvijas karavīra sausās pārtikas paka izskatīsies šādi.
Pēc trīs gadiem Latvijas karavīra sausās pārtikas paka izskatīsies šādi.

Deviņu dažādu konservu saturu, kas pieejami mūsu sausajās pārtikas pakās, un rudzu maizes recepti īpaši Latvijas karavīriem izstrādājuši zinātnieki no Latvijas Lauksaimniecības universitātes. Šī sadarbība aiz­- sākās, kolīdz Latvija pati sāka veidot pārtikas pakas armijas vajadzībām. Pašreiz zinātnieki papildina konservu recepšu skaitu līdz divdesmit vienai un pārbauda tuvākajā nākotnē ieviest plānotā plastmasas iepakojuma ietekmi uz pārtikas kvalitāti ilgtermiņā.

«Varu iepriecināt mūsu karavīrus, ka arī Latvijas pārtikas pakās drīzumā katra sastāvdaļa būs ievietota viena veida zaļā plast­masas materiālā. Mums būs glīta tumši zaļa sausās pārtikas paka, ko ņemt līdzi,» saka Ingrīda Eidiņa-Mežsēta.

Latvijā pašreiz pārtikas paku izskatu un saturu iespējams mainīt reizi trijos gados, jo tieši ar tādu intervālu tiek atkārtoti izsludināts iepirkuma konkurss. Jauns iepirkums tiks izsludināts šogad, bet lielas izmaiņas pārtikas paku saturā un izskatā vēl nav gaidāmas. Tomēr jau pēc trim gadiem — nāka­- majā iepirkumā — mūsu pakas iegūs gan citu izskatu, gan to saturs būs daudzveidīgāks.

Universāli, bet tik atšķirīgi
Vienots NATO standarts nosaka armijas pārtikas paku kaloritātes prasības un vēlamās sastāvdaļas. Tomēr katrai valstij pārtikas paku saturs ir atšķirīgs. 2015. gada EXPO izstādē Milānā bija aplūkojams stends, kurā interesenti varēja uzzināt, no kā sastāv 20 pasaules valstu armiju sausās pārtikas pakas. Tā rīkotājs Džūlio Jaketi pauda savu novērojumu: «Cik dažāds atšķirīgās kultūrās un valstīs var būt šķietami universāls sauso pārtikas paku saturs!» Katras valsts kulinārijas un nacionālās virtuves specifika atspoguļojas arī pārtikas pakās. Piemēram, Taizemes karavīra sausās pārtikas pakā ir raksturīgā zivs zupa, rīsi, liellopu gaļa ar papriku un ķiplokiem, čili garšviela, zivs mērce, žāvēti augļi un plastmasas karote. Gandrīz katras valsts pārtikas pakā ir kāds unikāls pārtikas produkts, kura nav citiem. Piemēriem, britu pakās ir Tabasko mērce, jaunzēlandiešiem — kečups, holandiešiem — multivitamīni, izraēliešiem — olīvas, mums — rupjmaize. Daudzu valstu karavīriem līdzi tiek dota zobu suka, pasta vai košļājamā gumija, bet, piemēram, frančiem līdzīgi kā mums pagaidām nav neviena no šiem elementiem. Gandrīz visās pārtikas pakās ir plastmasas galda piederumi, bet Latvijā tika iecerēti un ieviesti — no koka.

Reti kura valsts var lepoties ar maisiņveidīgu konservu iepakojumu. Atšķirībā no ierastās skārda bundžas to silda bez uguns — ieliek īpašā sildelementā, kas, reaģējot ar ūdeni, uzkarst līdz 90 grādu temperatūrai un uzsilda maltīti. Tādus izmanto ASV un Izraēlas armijā.

«Pagaidām Latvijā nevienā no gaļas pārstrādes uzņēmumiem nav atbilstošas iepakošanas iekārtas. Tās ir dārgas, un, lai gan mūsu pārtikas ražotāji ļoti labprāt sadarbojas ar Latvijas armiju, pagaidām mūsu pasūtījumu apjoms ir pārāk neliels, lai viņiem atmaksātos šādu iekārtu iegādāties. Moderna gaļas konservu iepakošanas iekārta ir lietuviešiem, bet gribētos, lai mūsu karavīrus nodrošina mūsu pašu ražotāji un uzņēmēji,» atzīst Ingrīda Eidiņa-Mežsēta.

Pārtikas pakas un patriotisms
Latvijas ražotāji, pašu audzēts vai šajā valstī iepakots — tie ir kritēriji, kurus Nodrošinājuma departamenta darbinieki cenšas ievērot, komplektējot sauso pārtikas paku saturu. «Tas ir veids, kā paust savu pat­riotismu un vairot to arī mūsu uzņēmējos,» saka Ingrīda Eidiņa-Mežsēta. «Pirms astoņiem gadiem reti kurš uzņēmējs gribēja ar mums sadarboties, bet tagad tā, šķiet, kļuvusi par goda lietu, un uzņēmēji savā starpā konkurē, lai iegūtu tiesības apgādāt un nodrošināt mūsu karavīrus.»

Sausās pārtikas pakas ieteicams lietot ne ilgāk par trim dienām. Miera apstākļos komandierim jārod iespēja savus karavīrus pēc šī perioda nodrošināt ar siltu, svaigi gatavotu ēdienu. Viena sausās pārtikas paka paredzēta vienai ēdienreizei, bet tā nodrošina 2100 — 2200 kilokalorijas, tātad gandrīz visu nepieciešamo pieauguša vīrieša dienas normu. Maksimālās slodzes apstākļos jaunam vīrietim nepieciešamo kilokaloriju daudzums var pārsniegt 4000, un tas nozīmē, ka divas sausās pārtikas pakas pilnībā nodrošina enerģijas atjaunošanu.

Ingrīda Eidiņa-Mežsēta iesaka izvairīties uz mācībām ņemt līdzi gaļu, olas, rasolu burciņā un citus produktus, kas karstumā var sabojāties, izraisot veselības traucējumus. Pārtikas paku sastāvdaļas un to iepakošanas un pagatavošanas tehnoloģijas ir tādas, lai maksimāli izvairītos no nelabvēlīgu baktēriju savairošanās tajās un karavīru veselības ietekmēšanas. Pārtikas paku satura kvalitāte saglabājas nemainīgi augsta pat pie lielām temperatūras svārstībām robežās no –20 līdz +34 grādiem. Pārtikas paku derīguma termiņš ir divi gadi.

Pašreiz sausās pārtikas pakas nodrošina 15—20% no armijas vajadzībām. Tomēr pakāpeniski iepirkuma apjoms palielinās. Pērn NBS iztika ar 24 000, bet šogad vajadzīgais pārtikas paku skaits trīskāršojies līdz 63 000. Pamatā sausās pārtikas pakas tiek izmantotas mācību laikā, tomēr pastāvīgs pārtikas paku nodrošinājums — neaizskaramās rezerves — ir gan uz kuģiem, gan lidaparātos.